Slips till kostymen - Guide
Köpguider, Stilguider

Slips – Din guide till en värld av slipsar. Kunskap, Köpguide, Inpiration

Slips – Din kompass till din nästa slips

Slips till kostymen - GuideSlipsar är en spännande modeaccessoar – under åren som den har funnits har den gått ifrån att vara obligatorisk för alla modeintresserade, till något som endast används av den äldre generationen och tillbaka igen. Slips kan vara allt från ett måste i ett sammanhang till att vara modeaccessoar i en annat. Till en början användes den faktiskt inte som en accessoar, utan som ett verktyg att hålla ihop kragöppningen med, konstigt nog. På senare tid fyller den flera funktioner och det kan vara allt från att signalera seriösitet på ett affärsmöte till att lyfta en kostym. I denna artikeln kommer vi försöka ge dig lite mysig slipskuriosa som kan ligga grund till ett roligt samtal på en fest men också ge dig inspiration och kunskap inför ditt nästa slipsköp. Artikeln kommer vara ett levande dokument där vi fyller på med ny inspiration och lyfter gärna in dina åsikter och kunskaper om slipsen.

Innan vi påbörjar vår resa till den perfekta slipsen för just dig, så behöver vi en bakgrund – information om vad slipsen faktiskt är för något, och därför tänkte vi presentera en del av slipsens historia. Om du gärna gör research innan ett köp så hoppas vi att detta kommer ligga dig i fatet.

Slipsens Historia – Helt klart en isbrytare på festen

Precis som allt annat som berör kläder så startar vår mode-resa i det gamla Frankrike – inte minst med den franske kungen Ludvig XIV. Runt 1660 blev just Ludvig intresserade av det nya fenomenet som förekom på stadens gator – färggranna sjalar i siden som oftast bars av kroatiska militärer. Då kallades det självklart inte för slips, utan för kravata. Ludvig anammade självklart konceptet om halsplagg och började inte långt efter detta att bära färgglada halsplagg i olika färger. Det tog inte lång tid för idén att sprida sig vidare till resten av Europa – kanske just för att Frankrike redan då hade en stor påverkan på modevärlden.

Den moderna slipsen, som vi använder idag, föddes dock i slutet av 1800-talet. Under den industriella revolutionen krävdes det ett plagg som enkelt kunde tas av och sättas på – och in kom slipsen, som även då fick sitt namn som fortfarande används. Slipsar blev då en symbol för makt och briljans, då endast de välbärgade herrarna hade råd med tygerna som importerats ifrån hela världen. 200 år senare används slipsen fortfarande – men nu finns den tillgänglig för alla, oavsett klass eller rikedom. Idag kan du hitta slipsar från 49 Kr på HM unika sidenslipsar med diamanter på för över 1000 Euro.

Slipsens olika material – Grunden till ditt val

Slipsar finns i alla möjliga material, dock finns det vissa som förekommer mer än andra. Vi tänkte lista några av de vanligaste materialen på den svenska marknaden idag, för att göra det så enkelt som möjligt för dig som framtida slipskund och veta vad du betalar för och inte. Materialet är den första indikation på slipsens kvalité och slipens prisklass.

Sidenslips – Standardmaterialet som är elegant och ger lyster

Det vanligaste förekommande materialet bland slipsar idag. Vare sig du ska ha en exklusiv arbetsslips eller en partyslips som kommer det finnas i siden. Siden ger ett elegant, blankt utseende samtidigt som det håller en hög kvalitet, och känns väldigt lent mot huden.

Silke har ofta en lätt reflektion på grund av sitt material, vilket innebär att den får en viss lysande glans. Även om det finns mycket bra med en sidenslips så finns det fortfarande några nackdelar; den kan enkelt rynkas, och det är ett av de dyrare materialen på slips. Om du vill tvätta den krävs det oftast kemtvätt, vilket kan vara lite omständligt.

Slips i Polyester – Billigare känsla men slitstart och praktiskt

Ett syntetiskt material som oftast brukar vara ett billigare alternativ till en snygg slips. Det billigare priset må påverka känslan på materialet, men många polyesterslipsar är oftast lika snygga som siden. En bonus är att det är ett väldigt hållbart material, och att det repellerar vatten och smuts enkelt.

Förutom detta så är det även stänk- och rynkresistent – slipsen kommer alltid att hålla en rak och slät figur vilket kan gynna bäraren. Polyesterslipsar är också enkla väldigt enkla att tvätta till skillnad ifrån många andra. Polyesterslipsar kan dock verka lite stelare än många andra slipsar, vilket innebär att det kan bli svårare att knyta knutar. De kan heller inte bli strykta då dem endast skulle smälta. En annan nackdel är lukten – om du skulle få någon typ av lukt på slipsen så är det väldigt svårt att få bort den.

Kashmirslips – Italienarna kan inte ha fel

Det mest exklusiva materialet för en slips. Ett fantastiskt lent material som härstammar ifrån ull ifrån indiska Nepal. Det vanligaste är att italienska tillverkare säljer kashmirslipsar, men på senare tid har även Kina börjat göra detta. Kashmir brukar kombineras med siden eller vanlig ull, vilket kan ses som en fördel – man får kashmirytan samtidigt som flera av de andra materialens goda egenskaper kommer till användning.

Satäng – En blänkare i garderoben

Satäng kan inte direkt kallas ett eget material – det är mer en typ av värvteknik som används på material med långa fibrer. Tex kan det vara siden, viskor eller bomull. Satäng ger en väldigt blank yta på slipsen vilket många föredrar – man måste dock vara noga med att vårda slipsen då mindre skavanker enkelt syns när den är så blank. Anledningen att vi klassar den som ett material är för att den har en väldigt egen look, den passar perfekt till formella tillställningar.

En fördel med att använda sig av en satängslips är också färgen – den bleknar inte med åren, och den tillåter även mycket ljusare färger än till exempel silkesslipsen. Precis som med annat finns det självklart nackdelar med en satängslips också. Materialet kan vikas och ge en permanent skev figur, det är också väldigt svårt att tvätta – näst intill omöjligt, så var noga med att allt ser bra ut.

Ullslips – Rejält, roligt och retro

Precis som alla andra produkter som är gjorda av ull så är ullslipsen väldigt tjock – den lämpar sig alltså perfekt till vårt kalla nordiska klimat, samtidigt som det ger snygg retrolook som är svår att efterlikna på annat sätt. Ullslipsar är att föredra under höst- och vinterrusket då de oftast passar bättre till lite grövre tyger, tex den gamla vanliga tweedkavajen. En viktig notis är att använda dig av four-in-hand-knuten om du vill använda dig av en ullslips (knutarna kommer vi till snart).

Ullslipsar är rynkresistenta, och de är frånstötande till vissa typer av vätskor, som till exempel vatten. Det finns dock vissa nackdelar, till exempel så är det omöjligt att tvätta dem, så man får vara noga med att hålla den ren så att den inte blir oanvändbar bara för att man har råkat spilla något på den.

 

Slips i Bomull

En bomullsslips ger ett stiligt men vanligt uttryck till bäraren, det är snyggt och modernt, men också väldigt bekvämt och avklätt. På grund av den tunnare naturen så passar det bästa till våren och sommaren i Sverige – det ger ett väldigt ljust och livligt intryck som passar perfekt till vår- och sommarfärgerna. Bomullsslipsar finns i olika former – både vävd och stickad, vilket innebär mängder av olika stilar på färger och former.

En rekommendation kan vara att inte använda de till formella affärskostymer – försök att använda de till mer lediga kostymer och outfits – det passar mycket bättre till det. Det kan till exempel vara linnekostymer eller button-down-skjortor.

Slipsknuten – En viktig detalj att ha koll på

En av de viktigaste detaljerna med en slips är knuten. Material, färg och form är bara första delen i en snygg look, knuten är som pricken över i:et. Fördelen är att det finns så många olika typer av knutar, som ger helt olika slutresultat – det finns något för alla. Det går enkelt att lära sig de man själv föredrar, och vi har valt att skriva lite om de vanligaste förekommande knutarna för att förenkla valet för dig.

Four-in-hand – Perfekta knuten för ullslipsen

När vi talade om olika tyger förut nämnde vi just denna knuten, den är nämligen att föredra vid alla typer av ullslipsar. Den är dock den vanligaste knuten för alla sorters slipsar, och det är lätt att förstå varför. En allsidig knut som är enkel att lära sig och ser snygg ut. Den ger ett asymmetriskt utseende på slipsen, och den passar på slipsar i alla möjliga storlekar. Fun fact: namnet på knuten härstammar ifrån England – en herrklubb i London som kallades ”The Four in Hand Club”.

Four-in-hand-knuten passar bra till vem som helst och vad som helst, men den är att föredra till män med kortare nacke på grund av den avlånga naturen hos slipsen.

Oriental – Enklaste slipsknuten

Det finns en stor fördel med orientalknuten – det är den enklaste knuten att lära sig. Det är till och med lättare än den tidigare nämnda four-in-hand. Den passar därför perfekt för förstagångsanvändare som inte har fått in slipsknutarvanan ännu, men låt dig inte luras av det – den passar fortfarande perfekt för de mer erfarna slipsanvändarna. En enkel, symmetrisk look som passar perfekt för skjortor med små kragar eller med grövre material. Den ser ungefär ut som four-in-hand-knuten, fast lite mindre.

Trots enkelhet i att faktiskt knyta knuten så är den inte så populär, i alla fall inte i västvärlden. Desto mer används den dock i Kina – det beror förmodligen på den är ganska fast. Om du väl har gjort en slipsknut kan det vara rätt så svårt att ta upp den igen.

 

Windsor – Triangulär form för kragen med stor spridning

Det är inte konstigt att vissa knutar påminner om varandra mer eller mindre – Windsor-knuten, liksom orientalknuten, har en viss likhet med våran grundknut four-in-hand. Skillnaden är att denna är lite bredare och antar en mer triangulär form. Den passar bra till kragar som har en lite större spread, som till exempel en full spread-krage eller en cut-away. För att inte slipsen ska bli alldeles för tjock så kan det vara lämpligt att använda en liten tunnare slips av till exempel siden eller ull.

Windsor är en mer avancerad typ av knut, den kan ta ett tag att lära sig. Det är en niostegsprocess som kan jämföras med många andra slipsar som oftast är baserade på 5 steg. Den tjockare stilen innebär att den passar väldigt bra till formella tillfällen – det kan vara jobbintervjuer, presentationer och bröllop. Den passar självklart bra till alla men absolut bäst på män med lite lägre hals.

Halv Windsor – Bra knut att kunna

Man kan misstänka att denna knuten på något sätt är kopplad till den tidigare nämnda windsor-knuten, och det stämmer mycket riktigt. Slutresultatet är en mindre knut som har ett mer osymmetriskt uttryck än sin storebror. Den passar dock till en stor variation av olika kragar, allt ifrån en full spread till en turn-down-krage. Precis som knuten innan så rekommenderar vi att du använder dig av en tunn slips för att det inte ska se för tjockt ut.

Den halva windsor-knuten passar bra till alla utseenden, vilket innebär att det kan vara en bra knut att lära sig – vare sig du ska på kalas eller på jobbintervju så är den alltid ett säkert kort. I kombination med en tunn slips så bör den även vara ganska vid för att enklast göra en halv windsor.

Prince Albert – Fyllig knut för en tunn slips

Om du letar efter en lite matigare knut så är Prince Albert-knuten valet för dig. Den ger en aningen asymmetrisk look med ett avlångt uttryck – det syns tydligt att man har slagit slipsen två varv runt sig själv. Precis som det låter så är detta en lite mer avancerad knut att snurra ihop själv. Knuten har lite mer volym än den klassiska four-in-hand, vilket innebär att den kan behövas justeras och dras åt lite extra för att uppnå resultatet man vill åt. Eftersom att man gör en dubbelsnurr kan det vara lämpligt att använda sig av en längre slips, ett annat tips är att den är hyfsat tunn också.

Prince Albert-knuten är ett vanligt val bland modeintresserade män, folk som stolt visar upp sina kläder och accessoarer – det finns en viss modeexklusivitet kring denna knuten kan man säga. Knuten är lite speciell, alla med ett starkt slipsintresse kan enkelt urskilja den ifrån de andra slipsarna.

 

Kragen – Grunden till ett bra slipsval

Som man kanske har märkt så har vi nämnt mycket om de olika kragarna när vi har talat om olika slipsknutar – det är inte så konstigt med tanke på att de spelar en stor roll i hur slutresultatet faktiskt blir. Det är viktigare än man tror att matcha rätt krage med rätt slips, annars kan de se fel ut på så många sätt. Om man inte är en riktig slipsfantast så har man i många fall bara lärt sig ett sätt att knuta en slips – även om detta självklart är helt okej kan det leda till matchningar som helt enkelt inte ser jättesnyggt ut. Det finns två huvudsakliga anledningar till varför det kan vara dåligt att inte matcha rätt:

  1. Det fångar inte harmonin mellan slipslinjerna och kragens form

Alla slipsar, och skjortor också, för den delen, har naturliga linjer och proportioner. Dessa går självklart som hand i hand när man matcher de korrekt – skulle man istället ha två olika så kan de leda till en känsla av skevhet hos alla som ser det. Den må vara subtil, men det är som att något inte riktigt stämmer – och det vill man gärna undvika.

  1. Kragen eller slipsknuten kan se för stor eller för liten ut, i proportion till den andra

En ganska självklar regel egentligen – det är viktigt att dessa två stämmer överens för att den ena av dem inte ska se ut som en liten slips för ungdomar, eller vara så stor att den påminner om en clown. Som välklädd man vill man inte ses med enkla missar som detta, återigen kan det vara en konstig syn för utomstående – men framförallt kommer det kännas obehagligt för bäraren att något är fel.

Nu när vi vet de två största anledningarna till att inte missmatcha vår favoritaccessoar med skjortkragen är det dags att gå in djupare på vad för kragar som finns för den modemedvetne, och hur man kan matcha den med de olika slipsknutarna vi har talat om innan. För att börja kan man säga såhär; det finns en anledning till att James Bond alltid ser så grymt bra ut i kavaj – han matcher alltid rätt accessoar med rätt krage. Det är extremt subtilt, och det otränade ögat kommer inte ens kunna se vad det är för krage och knut – men de kommer att synas att det passar bra ihop. Så, här är några av de vanligaste kragarna:

POINT COLLAR

Den mest traditionella typen av krage – den förekommer i de flesta fallen av formell klädsel. Dessa var påtänkta med slipsen i åtanke, vilket gör att den passar perfekt till just det. Undvik flugor om du ska använda dig av denna. Utan en slips till denna kragen så kan det vara svårt att hantera flärparna – det kan leda till att man ser slarvig ut. Det finns olika breda modeller av denna kragen. Ju bredare modell du använder dig av desto lättare är det att använda sig av olika typer av slipsknutar. Om du har en smalare öppning mellan flärparna passar förmodligen four-in-hand-knuten bäst.

SPREAD COLLAR

En av de populäraste kragarna. Namnet, namnet härstammar självklart ifrån utseendet på själva kragen – som har ett väldigt långt avstånd mellan de yttre delarna av kragen. Vinklarna och formen kan vara på många olika sätt, det finns inte bara ett originalsätt. Detta gör den så användbar för den stora massan – det finns något för alla. Det är en väldigt dynamisk krage, helt enkelt. I en skjorta med spread-krage klarar man sig faktiskt utan slips, men den passar bäst till en hel eller halv Windsor.

BUTTON-DOWN COLLAR

Button-down-skjortor har ett väldigt alldagligt uttryck – de kan användas utan slips och ändå se väldigt snyggt ut, samtidigt som det passar alldeles utmärkt med slips. Namnet beskriver också utseende på själva kragen – längst ut finns det två knapphål som fästs i skjortans knappar så att kragen sitter fast. Fun fact: denna typen av skjorta var egentligen gjort för polospelare, så att flärparna skulle sitta fast när de spelade. Skjortan kan vara både vardagsklädsel och formell – men om du vill använda en slips så skulle förmodligen four-in-hand eller en halv Windsor passa bäst.

CLUB COLLAR

Denna typen av krage har ett väldigt runt utseende – det är inga skarpa kanter eller linjer utan en väldigt mjuk böj i flärpen. Från början härstammar den ifrån gamla Englands internatskolor där de användes för att skilja mellan lärare och elever. Numera kan det användas som en väldigt vardaglig skjorta som passar till allt ifrån en utekväll till bröllop. Det är en lite svårare typ av skjorta att hitta – men tack vare bland annat serien Mad Men så har den stigit i popularitet och blivit mer lättillgänglig. Återigen behöver man inte en slips för att fullborda utseendet, men om du vill ha det så passar en halv Windsor alldeles utmärkt.

 

Här kommer snart en stor inspirationsguide för dig som är på jakt efter en ny slips.