Så vårdar du din kostym
Stilguider

Så vårdar du din kostym

Så vårdar du din kostym

I vår artikel ”Så vårdar du din kostym” ger vi dig snabba tips för hur du vårdar och tar hand om din kostym. En kostym är en investering i garderoben och ett plagg som ska hålla länge. Därför är det viktigt att du tar hand om den på ett bra sätt. Här har vi listat saker som du bör tänka på när du vill vårda din kostym.

Lufta, lufta, lufta!

En kostym kan inte tvättas hur som helst. Det sliter på tyget och dessutom kostar det onödiga pengar. Därför är det viktigt att ta för vana att lufta den. Häng ut den efter festen. Och använder du kostym varje dag så försök att hänga ut den åtminstone en gång i veckan. Det är ett enkelt och effektivt sätt att få kostymen att hålla sig fräsch länge.

Borsta och rulla kostymen

Alla garderober behöver en klädborste. Det är effektivt och skonsamt sätt att hålla tyget snyggt. Genom att borsta kostymen får du bort smuts, damm och hårstrån och du behöver inte tvätta din kostym lika snart. En klädrulle tar också snabbt bort damm och annat som stör blicken.

” Fyllda fickor stör intrycket och sliter på tyg och sömmar”

Fyll inte fickorna

Fickor är bra och praktiskt men försök att låta bli att använda dem mer än bara till det nödvändigaste. Fyllda fickor stör intrycket och sliter onödigt mycket på tyg och sömmar.

Ordentliga galgar och ceder

Så vårdar du din kostym

Vårda din kostym med rejäla trägalgar

Se till att förvara kostymen på ett bra sätt när du inte använder den. Häng upp den direkt, helst mörkt och svalt. Använd rejäla trägalgar och låt den hänga luftigt så att den håller sig snygg i garderoben. Och för att minska risken för skadedjur är det klokt att använda cederträ. Cederträ skyddar kläderna mot mal och pälsängar. Dessutom ger det en svag, behaglig doft. Det finns till exempel ringar som du bara trär på galgen. Annars väljer du en galge i cederträ så har du allt i ett.

Använd resegarderob

Är du på resande fot och ska ha kostymen med dig? Se då till att skydda den i en smidig resegarderob. Det gör det både enkelt att ta den med och skyddar den. Se bara till att garderoben inte väger för mycket och blir otymplig.

Ånga rätar ut skrynklor

Har du slarvat och fått skrynklor heter lösningen ånga. Det finns fina ångstrykjärn som snabbt slätar ut din skrynkliga kavaj. Ett annat sätt att hänga in kostymen i badrummet när du duschar.

Tvätta inte hela kostymen

Har du fått en retlig fläck betyder inte det att du nödvändigtvis måste tvätta hela kostymen. Börja med att bara tvätta försiktigt för hand på fläcken. Använd ett skonsamt tvättmedel.

Tvätta rätt och sällan

När du måste tvätta din kostym är det viktigt att du följer tvättråden. De flesta kostymer ska tvättas med kemtvätt. Men även om du tvättar rätt så tänk på att inte göra det för ofta. Det sliter på din kostym! Så försök istället att lufta så långt det går.

Variera mellan flera

Precis som med skor är det smart alternera mellan flera kostymer för att inte nöta bara på en. På så sätt får du kostymerna att hålla längre och dessutom får du en snygg och varierad look.