kostym online
Köpguider, Stilguider

Kostym – Din guide till rätt kostym

Kostym – Din guide till rätt kostym

kostym onlineKostym. Antingen har du flera kostymer som du säkert varierar mellan var och varannan dag. Eller hör du till kategorin som har en, om ens det. Som kanske inte har uppdaterats sedan du var på det där bröllopet för snart tre år sedan.

Oavsett din relation till kostymen kan vi konstatera att det är ett plagg som måste finnas i var mans garderob. Kostymen kommer i mängder av utföranden och kvaliteter och du kan vara säker på att hitta en som du faktiskt trivs i, det gäller bara att hitta rätt.

Få inspiration nu. Går direkt till de kostymtipsen

Kostymens historia

Den klassiska kostymen har många år på nacken nu. Och den tredelade kostymen med byxor, väst och kavaj började skräddas redan på 1600-talet. För män blev kostym allmän klädsel på 1870-talet. Men då det gällde bara män i över- och medelklassen. Nu har det gått några år sedan dess och mycket har hänt på vägen.

Kostymen är tidlös

Här guidar vi dig kring allt du behöver veta om kostymen, hur den ska sitta, vilka material du har att välja bland, olika knäppning, passform och färger. Kostymen är ett härligt manligt plagg som går att variera i det oändliga. Och även om trender kommer och går kommer kostymen aldrig gå ur tiden, den bara uppdateras med nya nyanser, snitt och detaljer.

Vad betyder klädkoden?

Och vad gäller egentligen när det står mörk kostym på inbjudan? Eller kavaj? Här reder vi ut missförstånd och oklarheter så att du får koll.

Står det mörk kostym på inbjudan kan du välja mellan en mörkt blå, mörkt grå eller svart kostym. Byxa och kavaj ska vara i samma färg och du ska helst undvika mönster. Du ska alltså inte ha frack eller smoking om det står mörk kostym.

Vad ska kvinnan ha på sig?

När det står mörk kostym på inbjudan ska kvinnan ha klänning eller kjol. Den får inte vara så lång som en långklänning, men inte heller kortare än till knät. Dessutom ska axlarna vara täckta. Kom ihåg att materialet ska kännas festligt och inte vardagsvanligt.

Står det bara kavaj är det en mer avslappnad klädsel som gäller. Tidigare innebär kavaj detsamma som mörk kostym men inte längre. Men däremot betyder kavaj inte enbart kavaj utan det ska vara en hel kostym men i lite ledigare stil och kanske ljusare nyans. Och det kanske är därför det ibland uppstår förvirring kring detta.

Ditt kvinnliga sällskap kan välja mellan klänning, kjol eller byxdress som är mer uppklätt än en vardagsklädsel. Samtidigt ska det inte vara lika flott som aftonklädsel. En hellång klänning är för uppklätt men hon kan välja en modell som är vadlång eller knälång.

Det finns en kostym för alla

Det är du som ska bära kostymen. Därför är det viktigt att du hittar en kostym som du verkligen trivs och som känns du. Hela kostymen ska kännas du, med alltifrån passform och material till knappar och andra detaljer. Vad är du för typ? Bläddra i magasin, gå ut på stan kolla snygga flöden på Instagram för att inspireras och hitta rätt. Och i processen för att jaga rätt på din nästa kostym kommer du samtidigt se en massa kostymer som du inte vill ha. Det är bra insikter också. Det underlättar att komma fram till att tweed kanske inte är något för dig, eller att du inte alls vill ha en mönstrad blå eller en dubbelknäppt. Genom att botanisera kommer du närmare din drömkostym.

Kostym till jobbet eller festen?

När har du tänkt ha kostymen du letar efter? För att variera med alla dina andra kostymer som du redan har på jobbet? På studenten? På den stora sommarfesten? Eller julfesten? På det där viktiga mötet? Eller kanske till och med på ditt eget bröllop? När och hur du ska använda kostymen sätter än mer ramarna för vad du ska satsa på.

Är det en kostym till studenten, sommarfesten eller kanske det där bröllopet i vår spelar materialet roll. Vissa tillfällen kan det vara läge för svalare eller ledigare material som bomull eller linne till exempel.

Kostymens knäppning

Knapparna kan spela stor roll för vad du uttrycker med din kostym. En dubbelknäppt kostym är lite mer formellt medan enkelknäppt med två eller tre knappar är mer klassiskt. Fyra finns också även om det inte är lika vanligt. Oavsett hur många knappar du väljer är ett viktigt stiltips att aldrig knäppa nedersta knappen. Ett annat tips är att låta de igensydda fickorna vara. De är så av en anledning. Kostymer håller sig snyggare och formen förblir om du inte börjar lasta fickorna med tungt och skrymmande.

Behåll stilen

Är du den dressade typen i vanliga fall eller föredrar du en ledigare stil? Ta med dig den egen stil hela vägen, även när du ska välja kostym. Prova och hitta rätt. Och utgå från din kropp. Välj en kostym som passar just dina former. Det kommer göra stor skillnad för uttrycket du förmedlar.

Hur mycket kostar en kostym?

Som med allting annat så varierar priset så klart. Och en kostym kostar ju en slant. Men se det som en investering i något som kommer hålla över tid. Så det kan vara värt att satsa på kvalitet och räkna med att lägga minst 1500:-. Material, snitt, knappar, foder och detaljer – du får vad du betalar för.

Har du frågor som du vill ha svar på kan du ställa dem här nere i kommentarsfältet så svarar vi. Och vill du kommentera och dela med dig av tips är det varmt välkommet.

 

Blå kostym? – Här har vi de snyggaste blå kostymerna just nu

Nedvin Suit 2U8 Blue – Tiger of Sweden

Tiger of Sweden vet hur man tillverkar trendiga, stilsäkra kostymer. Just den här är mörkblå och för hantverket står väveriet Angelico. Kostymens smala passform förstärks av de dubbla sprunden bak på kavajen. Kavajen tre fickor med lock och en bröstficka. Byxan har låg midja, är halvfodrad till knät och har fickor bak och i sidan.

Jil 8 2D1 Blue – Tiger of Sweden

Den här kostymen kommer också från Tiger of Sweden. Den här varianten är melerad och kommer i en pigg , iögonfallande blå nyans. Kavajen är enkelknäppt, har två fickor med vikbara lock och en bröstficka. Ärmsluten pryds av vardera fyra stilsäkra knappar. Kostymen är tillverkad i 100 procent ull.

Morris Suit 60 Navy – Morris

Den här enkelknäppta kostymen från Morris är ett säkert kort. Den fina ullen, de laskade sömmarna och benslut med förstärkta kanter är detaljer vi gillar särskilt. Kavajen har dessutom dubbelt sprund bak, tre fickor med vikbara lock och en bröstficka.

Tarius Suit Fog Blue Garment Dyed – CASTOR BY CASTOR POLLUX

Vill du sticka ut med en egen nyans och annat material ska du satsa på den här slim fit kostymen från Castor Pollux i exklusiv, stretchig satin. Den har klassiskt slag, beiga knappar i naturmaterial och tre utanpåliggande, lätt kurvade fickor.

VERTIGO WOOL KOSTYM BLÅ – The Tailoring Club

Föredrar du en modell i superslimfit ska du satsa på den här snygga blå från The Tailoring Club som satsar på skräddad tradition i modern tappning. Kostymens halvkanvaskonstruktion gör att tyget formar sig efter din kropp för att ge bästa möjliga passform. Att fodret är viskos gör kavajen extra följsam, antistatisk och ger den god fuktabsorbering vilket kan vara extra skönt under varma sommardagar. Byxan har normalhög midja.

STANTON STRUCTURE KOSTYM BLÅ – Riley

Vill du inte lägga riktigt så mycket pengar, men ändå behålla känslan av en välskräddad kostym, väljer du istället den här Rileykostymen. Kavajens snedställda fickor ger den ett modernt snitt och markerar midjan på ett smickrande sätt. Byxan är normalhög i midjan och har liksom kavajen en smal passform. Kostymen är tillverkad i fin ullblandning.

RYDER FIL-Á-FIL KOSTYM BLÅ – Riley

Önskar du en mörkblå kostym med regular fit föreslår vi den här från Riley. Med klassiskt snitt, enkelt ryggsprund och raka fickor fram får du en tidlös kostym. Inte särskilt smal och inte heller vid. Ullblandningen gör den både skön och följsam.

George Blazer, blå – Matinique

Letar du inte efter kostym men vill ha en schyst uddakavaj till sommarens tillställningar föreslår vi den här i bomulls- och linneblandning från Matinique. Siluetten är ledig och färgen gillar vi skarpt. Kavajen är enkelknäppt och har fickor med lock.